Ispanaklı Pizza




ispanaklipizzaw

Hamuru için:

  • 3-4 su bardağı arası un
  • 1 su bardağı el yakmayacak sıcaklıkta ısıtılmış su
  • 2 tatlı kaşığı kuru toz maya
  • 1 tatlı kaşığı seker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı

Yapılışı:

  1. Geniş hamur yoğurma kabının içine suyu koyup toz mayayı serpiştirin.
  2. Şekeri ilave edip 5 dakika kadar kabarması için bekleyin.
  3. Daha sonra tuz, zeytinyağını ekleyip 3 bardak unu ilave edip yoğurmaya başlayın. ele yapışmayacak hale gelene kadar un ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Hamuru ne kadar yoğurursanız içindeki gluten denen özü daha fazla çıkar ve daha elastik olur.
  4. Top haline getirip hafif yağladığınız yoğurma kabınıza tekrar koyup üzerini plastik wrap ile kaplayıp kabarmaya bırakın (iki katına çıkana kadar, yaklaşık 45dak.-1saat arası)
  5. Unlanmış tezgahta hamuru elinizle yuvarlak hale getirip parmak uçları ile bastırarak yavaş yavaş açın. Hamuru çekiştirerek yuvarlaklığını koruyarak genişletin.( isterseniz merdane ilede açabilirsiniz ancak elle açılan hamurlar içinde daha fazla mayadan gelen hava kabarcıkları kaldığı için daha güzel olurlar.)
  6. Yuvarlak tepsiye yada normal fırın tepsisine mısır unu serpin yapışmaması için yada yağlayadabilirsiniz.
  7. Hamuru yerleştirip biraz daha kabarmaya bırakın. Bu arada üst malzemeleri hazırlayın.

Üst malzemesi için:

  1. 500gr. kadar ispanagi yikayip dograyin.
  2. Genisce bir tavada hafif zeytinyaginda 1 orta boy sogani iyice kavurun. Ardindan 1 dis ince dogranmis sarimsagi ilave edip 1 dakika kadar cevirin. Yanmamasina dikkat edin sarimsagin.
  3. Sonra dogradiginiz ispanaklari ilave edip ispanaklar sonup iyice kavrulana ve suyu buharlasana kadar karistirarak kavurun. ilinmaya birakin.
  4. Ilindiktan sonra hala suyu varsa bir kagit havlu ile sikin fazla suyunu.
  5. Ufak bir cam kaseye 2 doluca yemek kasigi  domates salcasi koyup yaklasik bir cay bardagina yakin ilik su ile karistirip sivilastirin. Koyu bir sos kivaminda olacak. Icine bir cay kasigi dolusu kekik (oregano) ve reyhan (basil), tuz, biraz karabiber, istege gore biraz toz sarimsak ekleyip karistirin.
  6. Hamura once sostan surun. Daha sonra elinizle ispanakli ici esit sekilde yayip uzerine rendelenmis mozarella peyniri gezdirin. Yuksek isida onceden isitilmis 450F (225C) firinda 20 dakika kadar heryeri kizarana kadar pisirin. Biraz ilindiktan sonra kesip servis yapin.




3 yorum

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)