Gül Mayası ve Gül Reçeli




gul

Gül mevsimi yaklaşıyor. Güllerin enfes kokusu, güzelliği her yeri sarmaya başlayacak (Tabi gül yetişen bir bahçe, bir park bulabilirseniz). Daha önce yaşadığım bölgede bahar ayları bir başka geçiyordu. Müstakil evli bahçelerde her bahar ziyaret ettiğim belli ağaçlar, gül fidanları, bahçeler vardı. Hele bir gül çeşidi vardı ki koklamaya doyamazdınız. Çeşidini maalesef bilemiyorum. Hep fotoğraflarını çekmişimdir. Sanırım bu gül o kokulu güllerden biriydi.

gulreceli

Dijital olarak ta olsa bu güzellikleri saklamış olduğuma seviniyorum. Beton yığınlarında boğulup kaldık. Artık çocuklarımıza da bağlar bahçelerdeki, kırlardaki çiçekleri göstermek, gezdirmek yerine google dan bir gül, çiçek fotoğrafları araması yaptırıp geziyemi çıksak! Henüz durum bu kadar vahim değil ama gelecek inşallah daha güzele doğru gider.   Gelelim güzelim gülleri bir müddet daha saklamanın başka bir yoluna. Pazarlardan gül mevsiminde alabileceğiniz yemeklik gülleri gül mayasına dönüştürerek buzdolabında 1 yıldan fazla saklayabilirsiniz. Benimki 2 yıl geçmesine rağmen biraz kurumaya yüz tutmuş üst tabakasını alınca mis gibi kokusunu vermeye devam etti.

gulmayasi

Malzemeler:

  • Mayası için:
  • 200gr. gül yaprağı (yemeklik)
  • 2 su bardağı tozşeker
  • 4-5 parça limon tuzu
  • Gül reçeli için:
  • 6 su bardağı tozşeker
  • 6 su bardağı su
  • yarım limonun suyu
Yapılışı
  1. Gül mayası için öncelikle gülleri bol suda bekletin. Varsa toz ve sinekler dibe çöktükten sonra başka bir kaba sularını süzerek alın.
  2. Tekrar yıkadıktan sonra orta kısımları ayrılmamış güllerin ortalarını koparın. Kopardıktan sonra şekillerini bozmadan gül yapraklarının bitim yerlerindeki beyazlıkları toplu halde mutfak makasıyla kesin. Beyaz kısımlar pişerken daha sert olur ve bazen acılık verebilir. Bütün gülleri bu şekilde kesmesenizde bir kısmını ayıklamanız yeterli olacaktır.
  3. Daha sonra gülleri geniş bir süzgece alıp sularını süzdürün.
  4. su bardağı tozşekeri ve limon tuzunu gül yapraklarının üzerine ekleyip elinizle mıncıklayarak yaprakları soldurup suyunu çıkartın. (Biz bunun için ayaklı mikseri kullandık)
  5. Bu şekilde kapalı bir kap veya kavanozda 1 gece bekletin. (Bu mayayı buzdolabında daha uzun sürede bekletip gerektiği zaman kullanabilirsiniz.)
  6. Reçeli yapmak için su ve tozşekeri kaynatın. Koyulaşmaya başlayınca (yaklaşık 20 dakika gibi) gül mayasın ilave edip kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
  7. Yapraklar yumuşayıp şeffaflaştığı ve artık dişe gelmediği zaman bir damla mermer tezgaha veya tabağa suyundan damlatın. Yayılmayıp top gibi kalıyorsa kıvamı gelmiş demektir. Yarım limonun suyunu sıkıp bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatıp kavanozlara doldurun.




5 yorum

  1. Merhaba Ayşenur hanım gül reçeli tarifinizi denedim, çok lezzetli oldu ama ikinci gününde reçel şekerlenmeye başladı, reçel de yaprak miktarı sıvı miktarından daha fazla oldu bu normal mi. Cevabınızı kısa zamanda bekliyorum görüşmek üzere hoşçakalın.

    • MErhaba Elif Hanım, çok kaynattığınızdan yoğun kıvamlı olabilir mi? Gül mayasının yarısını katıp daha az yapraklı yapabilirsiniz ama yoğunda güzel oluyor. Limonlar iyi çıkmıyor belki o yüzden şekerlenmiştir. Ben güvenemiyorum ve artık çoğu zaman limon tuzu kullanıyorum. Hala şekerli ise yoğun ise biraz su ilave ederek biraz daha kaynatıp nohut kadar bir limon tuzu ekleyip bir taşım daha kaynatıp kurtarmayı deneyebilirsiniz

  2. Reçel videosunu izledim ve yaptım. Benim sorum şu:Videoda reçelin bir gece tencerede soğutulup öyle şişeye konmasını söylüyorsunuz.Bunun sebebi nedir?Sıcak konsa kapağı kapatınca sıcağın tesiriyle vakumlu gibi oluyor daha uzun dayanması için daha iyi değil mi? Cevabınızı bekliyorum teşekkürler

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)