İrlanda'da At ve Domuz Etli Hamburger Skandalı




at_ve_domuz_etli_hamburger

İrlanda’nın gıda güvenliğinden sorumlu yetkililer (The Food Safety Authority of Ireland “The FSAI”)  %100 dana eti olarak market raflarında satılan hamburger ürünlerinde yaptıkları araştı
rmada at ve domuz DNA sına rastladıklarını söyledi.

İncelenen 27 ürünün 10 unda at, 23 ünde ise domuz DNA sı pozitif çıktı. Bir örnekte kullanılan etin %29unun at eti olduğu ortaya çıktı. Yetkililer at etinin sağlık açısından bir tehlike oluşturmadığını söylerken bu olayın et ürünlerininin içeriğinin izlenebilirliği konusunda endişeyi arttıracağını belitti.

Tarım bakanı haberin çok rahatsız edici olduğunu, bu durumun 48 saat içinde açıklığa kavuşturulmasını beklediğini söyledi. Ayrıca at etinin hamburgerlerin ağırlığını arttırmak ve daha ucuza mal etmek için eklenen katkı maddelerinden gelmiş olabileceğini belitti.

Parekendeciler bulaşmış olan tüm ürün gruplarını raflardan kaldırıyor…

İrlanda’da yaşanan bu olay akla farklı sorular getiriyor: İrlanda Tarım bakanı kendilerinin en iyi gıda içeriklerini araştırma ve test etme sistemi sahip oldukları konusunda iftihar etmelerine rağman böyle bir durum ortaya çıkmışken Türkiye’deki denetim sistemleri ne kadar yeterli? Ayrıca Türkiye’ye  belkide araştırılmaksınız sadece %100 dana olduğu için dışarıdan ithal edilen katkı maddeleri var. Helal kesim veya helal sertifikası olmaması bir yana, üretilen katkı maddelerinin (örneğin jelatin) aynı fabrikada at ve domuz gibi farklı hayvanlardan elde edilen yan ürünlerle temas halinde olması ve özellikle Avrupa ülkelerinde bu durumun dini veya sağlık açısından herhangi bir negatif durum oluşturmaması bu konuda denetimlerin olmadığı anlamına gelebilir. Bu ürünleri satın alan ülkelerin yasalarında herhangi bir kısıtlama yokken sadece müslüman ülkelerin hassasiyeti adına katkı maddeleri üreticilerinin bu konuda özveri gösterdiklerini zannetmiyoruz. Biz ithal ettiğimiz ürünlerde ucuzluktan başka kriterlerle seçici olmaya devam etmediğimiz sürece hassas çevreler bu konuda şüphe etmeye devam edecektir..

Kaynak: http://www.rte.ie/news/2013/0115/horse-meat-beef-burgers.html
Çeviri ve yazı: Ayşenur Altan

 




İlk yorum yapan olun

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)