Ev Baklavası




Ev baklavası hemen hepimizin hayır diyemeyeceği, klasik ve başı çeken tatlılarımızdan. Günümüz şartlarında yanınızda maharetli bir anneniz veya nazı geçen yakınınız yoksa güzel bir ev baklavası bulup tadına varabilmek samanlıkta iğne aramak gibi. Sizde artık ev baklavası yemek için bayramları beklemekten sıkıldıysanız tam yerindesiniz. Gelin artık kendi baklavanızı kendiniz açın ve mutfaktaki aşçılık derecenizi bir adım daha yükseltin:) Adım adım uyguladığınızda iddia ediyoruz, mutfakla arası pek iyi olmayan biri bile bu baklavayı yapabilir. Şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler:

  • 1 adet iri yumurta
  • yarım su bardağı mısırözü veya fındık yağı (arzuya göre 100 gr. kadar tereyağı kullanılabilir)
  • 1 su bardağı süt veya su-süt karışımı
  • yaklaşık 4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • arasına: bir buçuk iki su bardağı kadar çok ufaltılmadan çekilmiş ceviz içi
  • ayrıca
  • 150 gr. tereyağı
  • 500gr. kadar buğday veya mısır nişastası
  • şerbet için:
  • 5 su bardağı tozşeker
  • 3 buçuk su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • merdane, arzuya göre oklava (şart değil), yuvarlak fırın tepsisi
Yapılışı:
  1. Yumurta, yağ ve sütü genişçe bir kaba alıp karıştırın.
  2. su bardağı un, kabartma tozu ve tuzu ilave edip yoğurmaya başlayın.
  3. Kulak memesi veya biraz daha sert* kıvama gelene kadar azar azar un ilave ederek pürüzsüz olana kadar hamuru yoğurup 15 dakika dinlenmeye bırakın.
  4. Hamuru üç eşit parçaya bölün. Bu parçalardan birine uzun çubuk şekli verip önce dörde, sonra herbir parçayı tekrar dörde bölüp cevizden küçük 16 parça elde edin.
  5. Parçaları tezgahta veya avucunuzda yuvarlayıp beze haline getirin. Üzerlerine nişasta serpiştirin.
  6. Diğer iki parçayıda aynı şekilde bölüp 16şar bezeler halinda gruplayın. Böylelikle 16 bezeden oluşan üç grup hamurunuz olacaktır.
  7. Bu arada tozşeker ve suyu orta boy bir tencerede şeker karışana kadar karıştırıp kaynamaya bırakın.
  8. Kaynadıktan sonra orta kısık ateşte 15 dakika kadar kaynatıp limon suyunu ilave edin. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan
  9. alarak soğumaya bırakın.
  10. İlk şekil verdiğiniz beze grubundan başlayarak bir bezenin altını üstünü iyice nişastaya bulayıp merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Üzerine nişasta serpiştirip kenara alın.
  11. Diğer 15 bezeyide bol nişasta ile tatlı tabağı büyüklüğünde açıp aralarını nişastalayarak üst üste koyun.
  12. İkinci ve üçüncü grubuda aynı şekilde açıp hazırlayın.
  13. Yine dinlenmiş olan ilk grubu hafif nişastalı tezgaha alın. Önce avucunuzla heryerine biraz bastırıp genişletin.
  14. Ardından merdane ile içten dışa doğru açarak genişletmeye başlayın**. İsterseniz tüm hamuru merdane ile veya oklavaya sararakta açabilirsiniz.
  15. Hamur tepsiniz büyüklüğüne gelince hafif yağlı tepsiye aktarıp cevizin yarısını heryerıne serpiştirin.
  16. Diğer grubuda aynı şekilde açıp üzerine koyun ve kalan cevizi serpiştirin.
  17. Son parçayıda açıp yerleştirdikten sonra keskin ve ucu sivri bir bıçakla baklava dilimi şeklinde kesin***.
  18. Tereyağını ısıtın. Üzerinde biriken beyaz köpükleri alıp atın. Hafif kızgın yağı baklavanın heryerine gelecek şekilde dökün.
  19. Isıtılmış 170C dereceli fırında altı üstü iyice kızarana kadar (yaklaşık 50-60 dakika) pişirin.
  20. Çıkarıp ılındıktan sonra ılık şerbeti dökün. Şerbeti çektikten sonra baklavanız sservise hazırdır.
Notes

* Hamurunuz sert olursa açarken biraz zorlansanızda daha gevrek bir baklava elde edersiniz.
**Hamuru genişletirken ara sıra içerdeki katları birbirinden ayırıp ters çevirerek üste alın. Böylelikle her katın eşit incelikte açılmasını sağlarsınız.
***Baklavayı keserken kenarlardan ortaya doğru kesin. Sonra tepsiyi çevirip diğer kenarından içe doğru keserek ortada çizgileri birleştirin. Bu sayede kenarlar tam kesilmiş olacaktır.

Son olarak en güzel yemek videoları için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.




51 yorum

  1. Bu tarifi az önce uyguladım, tek kelime ile harika. Paylaştığınız ve ayrıntılı anlatım için çok teşekkürler 🙂 Hatta ben iki tür yaptım, biri cevizli biri antep fıstıklı ve arasına kaymak sürdüm. Yalnız şerbete limonu yarım limon koymuştum biraz ekşi olacak…

    • Merhaba Gulchohra, öncelikle mesajınızı yeni gördüm. Gecikmeli cevap için özür dilerim. kabartma tozu 10gr.lık paketlerde satılıyor. Aslında sizinki gibi satılsa daha bereketli olur ama malesef… Siz gram yerine ölçü kaşıklarınız varsa 2 buçuk silme tatlı kaşığı kabartma tozu kullanabilirsiniz tariflerde bir ölçü için… Kolay gelsin

    • Merhaba Deniz Hanım,
      Ev baklavası tarifi genellikle kıtırlığını en az birkaç gün koruyabiliyor. Bu tarif için konuşuyorum katlarına nişastayı bolca koyun. Birlikte açtığınızda katlar yapışmasın. Tereyağını kızgın dökün. Şerbeti yeterince kaynatın ki sulu kalıp yumuşatmasın baklavayı. İyice kızarana kadar pişirin. Bazen yanıltabiliyor, şerbeti döktükten sonra rengi açılıyor biraz, iyice kızarmasını sağlamalı tabi yakmadan. Aklıma gelenler bunlar, gecikmeli cevap için özür dileriz. Gözümüzden kaçmış bazı yorumlar

  2. Yaptığınız nefis baklava tarifi için teşekkür ederiz. Elinize sağlık. Benim bir sorum olacaktı, yanıtlarsanız çok sevinirim. Yaptığınız baklava tepsinin genişliği kaç cm ?
    Kolay gelsin…

    • Merhaba Sema hanım, gecikmeli cevap için kusura bakmayın. Tamamen sıvıyağ koymanızı tavsiye etmem, belki dörtde birini azaltıp sıvıyağ karıştırabilirsiniz ama biraz tadını etkileyecektir ve belki yumuşatma ihtimali olabilir. Eğer özel bir durumunuz yoksa bu kadar zahmete (yine de çok zor değil, telaşlanmayın:) sadece tereyağı olsa daha güzel olur kanaatindeyim. Kolay gelsin…Şimdiden hayırlı bayramlar

  3. Tarifiniz için çok teşekkürler. Videonuzu seyretmesem kesinlikle cesaret edip yapamazdım. İlk denemiş olmama rağmen çok güzel oldu baklava. Emeğinize sağlık.

  4. slm nasilsiniz?bende rusyadayim ve ihtiyacim oln tarifleri sizin sayenizde kolayca yapiyoruz..bi sorum olucak yani bu soru her tatli yaptigimda dusunduruyo.ama bu baklava icin soylerseniz sevinirim sorum su baklavayi firinda ilk once nasil yerlestireyim yani ilk altda sonra yukariya mi koyuyum yoksa tam ortada pissinmi?tsk ler cvplarsaniz sevinirim

    • Merhaba Fatim, geç cevap için kusura bakmayın. Araya tatil girince sizin mesaj kaynamış arada. Ben her zaman orta rafa koyarım dengeli pilmesi için. Fanı da açık tutarım. Eğer fırınınız dengeli kızartıyorsa böyle yapın. Eğer üst önce kızarıyorsa ona göre daha alta koyun veya gerekirse yarı pişmede yerini değiştirebilirsiniz. Geçen bu zamanda denediniz mi yoksa baklava tarıfını?

  5. anlatımınız harıka denemek ıstıyorum baklava tarıfınızı esım cok sever baklavayı bılmıyorum yapabılırmıyım bısey sorcam ama merdanem yok alırken nasıl bı merdane almam gerekıyo bılemedım

  6. Merhaba. Aşağı yukarı baktığım sitelerin tariflerinde verilen baklava malzemeleri için kaç cm.lik tepsi kullanılması gerektiği yazılmamış.Acaba sizin malzemeler için ne kadarlık bir tepsi kullanılmalı.Teşekkür ederim.Kolay gelsin

    • Geç cevap oldu biraz kusura bakmayın belirtmek lazım haklısınız 36cm.lik tepsi buna yakın kullanırsanız güzel olur ama sonuçta çok fark yoksa tepsiye göre açmanız yeterli olur. Kolay gelsin

    • Şerbetlemezseniz bir süre kuru şekilde taze kalır ama şerbetledikten sonra derin dondurucuya girmez. Ben denemedim olacağını da sanmıyorum. En güzeli yiyebileceğiniz kadarını bırakıp taze taze çevrfenizle paylşamak 🙂 Nasıl oldu baklavanız?

  7. Allah razi olsun demeden hayatima devam etmek istemedim.. Sanirim 2 gun onceydi sizi tv de gorusum. Ev baklavasindan bahsediyordunuz. Izliyordum ama hic niyetlenmedim bile. Biliyorum ki ben bu isin altindan kalkamam. Elh mutfakta iyiyimdir ama baklava ayri bir sanat.. Sonra herkes tarafindan kolayca yapilabilecegini vurguladiniz ve isin en ilginci oklava bile kullanmadiniz.. Ve sonuc.. Hemen o gece imsak vaktine kadar yiyebilmek icin sahurda yapiverdim. Muhtesem olmustu. Yiyen herkes hayran kaldi. Bugun de bayram icin 1 tepsi yaptim. Ilkinden daha da guzel olmustu. Sizinde tv de gosterdiginiz gibi tek tek yapraklar sayiliyor. Hepsi Rabbimin izniyle tabiki.. Bildiklerinizi insanlarla paylastiginiz icin, hayati kolaylastirdiginiz icin ve en onemlisi durusunuz ve uslubunuz icin tesekkur ediyorum. Allah saglik sihhat versin..

    • Merhaba Mükrime Hanım, duygulandım yazdıklarınız için çok teşekkürler sevindim cesaret vermiş olmama. İnanın bende cesaretlenene kadar yıllar geçti. Bazen bazı şeyleri çok abartıyoruz böyle olunca gözümüzde büyüyor. Yani bilenlerde büyüklerimiz aa baklava deyince orda dur. Veya bir börek açmakk hatta reçel aşure yapmak 🙂 Bilince herşey kolay elhamdülillah. Her zaman beklerim sevgiler..

  8. Merhaba aysenur hanim 3 kisilik aileyiz fazla gelir buzluga mi atsam diye soran ben 3 gun sonra 2.tepsiyi yaptim. Tarifiniz cok guzel esim bayildi tekrar tesekkur ederim. Bir ufak sorum olacakti: bu baklavanin 3 kat degil de 4 veya 5 kat olacak sekilde bir veya iki kat daha fazla yapmak istiyorum. Bunun icin malzeme listesi gonderebilir misiniz rica etsem?

  9. Oncelikle bu buyuk emek icin ellerine saglik bi sorum olcakti sorum da su

    Hamur acma robotum yok mixerlesem o hamuru elde edemem mi yada ne bilim elle yugursam olmazmi kac dk mi alir yada saatimi

  10. Merhaba Ayşenur hanım baklavayi dün gece kızımı uyutup yaptım ama çıtır olmadı nedeni nedir acaba .
    Güzel oldu yarilandi bile tepsi şimdiden teşekkürler. .

4 geri izleme / bildirim

  1. Video: Ev Baklavası Tarifi | Kekevi Blog
  2. Kekevi.com – Video: Ev Baklavası Tarifi
  3. Babalar Günü Tarifleri (Videolu) | Kekevi.com
  4. Fındıklı Ev Baklavası Nasıl Yapılır ? | HobiTik

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)